9 Aylık Bebek Neler Mi Yapar? Buyurun Okuyun!!!

Posted by Burcu U.Ç. on 26 Kasım 2011 Cumartesi. Filed under: , , , ,

Her ay olduğu gibi bu ay da ben yine internet başında Duru' nun aylık gelişimini araştırırken bu yazıyı yazmam gerektiğine karar verdim. Duru'm, bebeğim artık 9 aylık oldu. Ama gelin bir de bana sorun(!) Diken üstündeyim. resmen.. Gün içinde kafasını kaç kere vuruyor, kaç kere ellerini sıkıştırıyor, kaç kere düşüyor saymak mümkün değil. Abartan bir anne olmamaya gayret ediyorum ama bu çocuk cidden çok hareketli ve oldukça yaramaz!! 9 aylık bebeklerin gelişimini maddelemek gerekirse bizim halimiz de aşağıdaki gibi.. :)

Motor-Fiziksel Gelişimi
  • Uzun süre kendi başına oturabilir, eli doluyken emekleyebilir, tutunarak ayağa kalkabilir ve tekrar geri oturabilir: Duru neredeyse 2 aydır emekleme işini yaladı yuttu. 1 aydan beridir de tutunup rahat rahat kalkabiliyor, kalktığı yere geri dönmeyi de öğrendi. Öğrendi öğrenmesini de tüm ağlamalar zırlamalar da bu yüzden oluyor. İnsan gün boyunca hiç mi yorulmaz, hiç mi bıkmaz arkadaş? Anlamıyorum. Ben yoruluyorum izlemekten ama Duru yorulmuyor. Bir bakmışsın dikilmiş bir yerlere bakıp duruyor.. Erken yürüsün diye de merakım yok vallahi, beklesin biraz daha yahu, yetişemiyorum bu kadar harekete..
  • Sesleri taklit eder, öğrendiklerini gösterir, ellerini parmaklarını iyice kontrol edebilir nesneleri kavrayabilir: Ne güzel geçen ay sevinmiştim güzel güzel heceleri söylüyor diye. Ne olduysa 2 haftadır heceleri unuttu seslere merak saldı.. ba-ba-ba, de-de-de, mam-ma lar nispeten azaldı. Başta gıcık olsamda üzülmüyorum.uuuu-uuu, aaa-aa seslerle parmak havada bir şeyler anlatmaya çalıştığının farkındayım çünkü. El sallıyor ya bitiyorum. Düşününce çok basit bir durum ama farkında olarak yapması insanı keyiflendiriyor. Duru gösteri yapmaktan hoşlanmıyor, bu kesin. Biri geldiğinde ''Hadi el salla, hadi alkış yap..''dedin mi hiç ilgilenmiyor. Ellerini de ilk doğduğundan beri iyi kullandığını düşünüyorum. Hatta sırf bunun için yenidoğan zamanında eldiven kullanmadım. Hep hissetmesini, ellerimi tutmasını istedim. Tutsun, hiç bırakmasın!!
Sosyal Gelişimi
  • Oyuncaklarını benimser, sevdikleriyle birlikte oyun oynamaktan keyif alır, öğretildiğinde küplerle blog yapabilir ve kutusuna doldurabilir: Bu oyuncak benimseme meselesi bu ay gerçekten çok arttı. Hele ki bir Ayşe' miz var, görmelisiniz evlere şenlik. Resmen işkence ediyor, bizden kıskanıyor. Bebeğiyle konuşmaya başladık mı ne yaparsa yapsın bırakıp geri geliyor. Yalnız oynadığını hiç görmedim ancak yasak bir işin peşindeyse sesi çıkmıyor, onun dışında odada yalnız kalınca kıyametler koparır. Küp, lego konusuna henüz gelemedik. Evde var aslında ama henüz cesaret edemedim doğrusu. Çünkü ne bulursa ağzına sokuyor dişlerini kaşımak için. Sonrada canı yanıyor tabi. Ama araştırmalıyım belki yumuşak küpler vardır da ben görmemişimdir.
  • Diğer çocuklara karşı daha ilgili, daha duyarlı olur, çevresindekilerin genel ruh halini anlar ve ona göre davranır: Duru'cuk bir değişik seviyor çocukları. Çığlık ata ata, saldırarak. Korkutuyor bazen hem çocukları hem beni. Aslında sevindiği için yapıyor ama sanki zarar verecekmiş gibi davranıyor. Öpüldüğü, boğuşulduğu zaman hiç sesini çıkarmıyor,çok memnun farkında sevildiğinin. Ama henüz kızmaları anlamıyor galiba ya da işine gelmiyor. Ne zaman ''yapma..!!'' desek umurunda olmuyor.
  • Kendi kaşığını tutabilir ama henüz kullanamaz: Bu ay ödevimiz bu konu üstüne. Doktorumuz der ki ''Duru artık akşam yemeklerinde kendi yemeye çalışmalı, en azından kaşık tutmayı iyice öğrenmeli''. Gerçi bunun haberini geçen ay vermişti ama ben pek dikkate almamıştım. Ne yalan söyleyeyim hiç işime gelmedi. İyiydik biz böyle. Acıktımı gayet güzel silip süpürüyor. Zaten haftasonu kahvaltılarında hep yanımızda bizimle beraber salatalık,havuç,ekmek gibi zararsız,tehlikesiz şeyleri kemirip duruyor. Ama artık bir adım öteye geçiyoruz. Makarnalar, pilavlar, köfteler yapıp vermeliymişim. Ayy Duru bayılacak buna biliyorum..Yemek için değil ama oynamak için. Parçalayıp yere atıyor.. Şimdilik çözümü mama sandalyesinin altına koca bir örtü sermekte buldum. Bakalım ilerde neler olacak?
Algısal-Zihinsel Gelişimi

  • Saklanan eşyaları fark eder, oyunun tekrarından sıkılır, önceki oyunları hatırlar: Geçtiğimiz günlerde oyuncaklarından birini battaniyesinin altına biraz fark ettirerek sakladım. Acaba ne yapar diye düşünürken dalga geçer gibi oyuncağı çıkardı, döndü gitti. Bir daha da yapmadım :) Bu Duru için oyun sayılmıyor anladım. Oyun oynatmak ilk yarım saat belki 1 saat süper. Daha sonra sıkıcı olabiliyor. Devamlı değişiklik istiyorlar. Aynı oyuncakla dakikalarca oynamıyor mesela. Hatta şu son zamanlarda oyuncaklarla oynamak yerine etrafı, çekmeceleri karıştırmayı tercih ediyor.
  • İsmini duyduğunda dönüp bakar, komutları anlar, istediklerini işaret eder: Bu kısım tamamen keyfine bağlı. Canı isterse bakıyor, duyuyor, canı istemezse istersen 10 kere söyle hiç duymuyor.. Mama sandalyesine oturtmayı da sırf bu yüzden sevmiyorum. Oyalansın diye verdiğim ne varsa hepsini yere atıp arkasından viyaklıyor..
Daha ne demeli ki?

İş bu durum bildirir rapordur..:)
Sevgiler..


1 Response to 9 Aylık Bebek Neler Mi Yapar? Buyurun Okuyun!!!

  1. Kuzununannesi

    bende takıp lıstese gırmek ısterım:)) benım kuzum 10 aylıkken kostu ınaılmaz haraketlı ınanılmaz yaramaz kuzumla ılgılı baslıklarım var blogumun sag tarafında bloguma beklerım herzmana ama hayata daır hersey var:))) Duruya masallah allah tedavısız hastalık vermesın..cekmecelerı bılemem ama sıvrı heryerı orttum cekmece guvenlık onlemlerı bı ıse yaamadı bıle guvenlık onlemlerı postu bıle yaptım ama ıse yaramadı o ayrı:) blogun hayrlı olsun kocaman sevgıler

Leave a Reply